maanantai 23. helmikuuta 2015

Erot Suomen ja USA:n välillä #2

Hellou!
Tein jo aikaisemmin postauksen eroavaisuuksista Suomen ja USA:n välillä, mutta tässä nyt vielä lisää muutamia mitä oon huomannut. Näitä eroavaisuuksia löytyy aivan varmasti vielä vaikka kuinka paljon lisää, mutta mulla ei nyt tällä hetkellä tuu mieleen enää mitään muuta.-Suihkut
Ekassa eroavaisuus postauksessa sanoinkin jo, että suihkussa kun käy niin täytyy tavallaan seisoa siellä ammeessa, mutta en maininnut, että aika harvalla on täällä semmonen suihku, joka irtoaa seinästä. Yleensä ne on seinässä kiinni eikä sitä siitä irti saa. Meillä onneks täällä kotona on versio jonka saa irrotettua seinästä, mutta hostfam kuulemma hommas sen vasta pari vuotta takaperin. Kans vesisysteemi on äärettömän hankala, kylmä ja kuuma vesi on usein eri paikassa eli ne täytyy säätää eri nappuloista. Meillä vesi on yhessä kahvassa, mutta se on tosi ärsyttävä koska kun siirrät sitä millin kylmempään niin oot vaarassa saada hypotermian ja kun millin kuumempaan ni saatat kiehua kuoliaaks. No ei, mutta kaipaan sitä kotoista suomisuihkua mikä oli niin helppo ja yksinkertanen. Joskus musta vaan tuntuu, että amerikassa missään ei oo mitään logiikkaa ja kaikki tehään hankalimman kautta ja joskus sitä vaan miettii, että miks nää ei vaan tee sitä niinkun me tehdään.

-Syöminen
Täällä syödään harvemmin. Ei syödä viittä ateriaa päivässä vaan yleensä kolme. Aamupala, lounas ja dinner. Sitten syödään jotain snackseja kuten sipsiä popparia etc. Dinner syödään siis yleensä kuuden aikoihin ja sen jälkeen mä en syö enää mitään ennenkuin seuraavana aamuna.-Kokeet
Kokeet koulussa on monivalintaa. Ihmiset on nyt freaking out koska finalsit ja mun tekis mieli vaan nauraa koska ne kaikki on monivalintaa ja muutenkin kysymykset on yleensä aivan naurettavan helppoja.

.Sängyt
Sängyissä ei oo pussilakanoita. Tai siis peitoissa ei oo. Kun tulin tänne aluks olin tosi järkyttynyt, mutta nyt se on jo ihan normaalia. Tuun kyllä rakastamaan silti mun suomipeittoa jossa on ihana pussilakana. (aaahh vastapestyn pussilakanan tuoksu!)

-Leipominen
Kun nää leipoo ne ei käytä leivinpaperia pellin päällä. Jälleen yksi asia joka saa mut kysymään, että miksi, oi miksi?!

-Ovenkahvat
Ovenkahvat on täällä meidän, ja monen muunkin talossa ovennupit eli niitä sillein väännetään, että oven saa auki. Tää on myös ulko-ovessa.

-Weed
Suomessa nuoret tupakoi, mutta harvemmin marihuanaa etc. Täällä niin moni polttaa marihuanaa, että joskus oikeen hämmästyy. Oma mielipiteeni tähän on, että se on typerää, mutta täällä se ei oo mitenkään tuomittavaa, vaikka se onkin laitonta ja vanhemmat ei tietenkään tykkää siitä. Marihuanan laillistamisesta keskustellaan muun muassa current eventsin tunnilla ja melkein kaikki on sitä mieltä, että se pitäis laillistaa.-Vanhemmat&Perheet
Tää on yks asia joka on todella, todella erilainen. Vanhemat amerikassa on erillaisia. Ne on enemmän kontrolloivia ja ne vähäiset ongelmat mitä mulla isäntäperheen kanssa on ollut johtuu juurikin tästä. Täällä mä oon oppinut arvostamaan niin paljon sitä vapautta mikä mulla Suomessa on. Saan mennä ja tulla tarvimatta liikaa selittää tai anella. Äiti ja isi rakas <3 (äkillinen hellyydenpuuska)

-Koirat
Täällä kaikilla on lemmikkeja etenkin koiria, mutta juttu on, että niitä ei käytetä lenkillä. Ne
päästetään pari kertaa päivässä ulos tekemään tarpeensa mutta siinä se.

-Kortilla maksaminen
Suoraan sanottuna, typerää, alkeellista ja vaarallista! Täällä kun menee maksamaan kortilla sun ei melkein ikinä tarvi laittaa tunnuslukua. En ees muista millon viimeks oon laittanut mun tunnusluvun. Joskus saattaa tarvita sutasta jonkun näkösen nimmarin, jota kukaan ei ikinä katso, mutta suurimman osan ajasta sä vaan vetäset kortin lukijasta ja siinä se. Mä en vaan tajua! Miksi!! Jos joku varastaa sun kortin se voi ostaa sillä niin paljon kun ikinä huvittaa tarvimatta laittaa minkäänlaista tunnuslukua mihinkään. Gosh..americans..tulkaa nykyaikaan.

-Liukuhihnat kaupassa
Kaupan kassoissa ei usein oo liukuhihnoja. Eli sä vaan lastaat ne tavarat siihen ihan sen kassan viereen.

-Muovipussien käyttö
Niitä käytetään aivan liikaa ja kaupassa ne on aina puolityhjiä. Esim. viime kerralla yhessä pussissa oli yks muropaketti. Sitten nää selittää kuinka ne ei ees oo pahin ilmastonmuutoksen edistäjä vaan se on Kiina. Myös, että sun ei ite tarvi pakata niitä kamoja sinne kasseihin vaan kassa tekee sen.-Vesipullot
Juomavesi juodaan pulloista lähes aina. Ei hanasta. Ei sillä en mä hanavettä täällä haluaiskaan juoda.

-Autojen lämmitys
Ja tämä kohta saa mut taas kyselemään sitä kuuluisaa miksi-kysymystä. Me asutaan Michiganissa. Tää talvi on ollut kylmempi kuin koskaan. (Viime talvi oli edellinen ennätys) Ja näillä ei oo autoissa vepastoa tai ei oo ees sitä lämmitystolppaa! Eli siis nää oli aivan ihmeissään kun kerroin niille miten kotona meidän autoissa sä voit asettaa ajastimen niin, että auto on lämmin aamulla kun lähet töihin. En tiiä miten nää aina aamusin saa autot käyntiin kun ne on jääkylmiä.

-Aseet
Tää asia saa mut aina menettämään malttini ja hermostun siitä miten amerikkalaiset (ei kaikki mutta suurin osa) puolustaa niin henkeen ja vereen näitten täysin surkeita aselakeja. Ensinnäkin kaikilla on täällä aseet. Ei se vielä liian paha, mutta se miten ne säilyttää niitä! Niitten aseet makoilee sohvilla tai lattioilla tai ties missä! Ja niitten selitys on se, että jos joku tunkeutuu niitten taloon niin ne ei kerkee mennä sinne asekaapille ja avata lukkoja jne. Tässä on ehkä jonkinnäköstä järkee, mutta suurin osa amerikkalaisista elää koko elämänsä ihan rauhassa ilman kenenkään murtautumatta niitten taloon tai yrittämättä tappaa niitä! Ja nää asuu Alpenassa! Täällä ei koskaan tapahdu mitään! Ja sitten ne ihmettelee miten viis vuotias vahingossa ampu 9 kuukautisen pikkuveljensä!! Mulla vaan menee niin hermot joka kerta kun puhutaan tästä asiasta. Nää vaan ei tajua, että aselakeja pitäis kiristää ja aseet pitäis aina, AINA olla lukkojen takana. Ne vaan selittää kuinka aselakeja ei sen takia pidä kiristää koska ne ei voi sitten metsästää. Ne ihan kyllä voi saada sen aseensa ja metsästää kunhan vaan ei oo mitään rikollista taustaa etc. Nää vaan ei tajua sitä! Aivan..ja toinen juttu on, että näitten mielestä aselakeja ei sen takia pidä kiristää koska jos joku haluaa tappaa jonkun niin se keksii kyllä keinon..joojoo mutta pitäs nyt kuitenkin se tajuta, että jos joku päättää, että se menee paikalliselle ala-asteelle ja ampuu kuoliaaks niin monta ihmistä kun mahdollista niin jos se ei saa sitä asetta niin ei se minkään puukon kanssa niin paljon vahinkoa saa aikaseks kun aseen kanssa. Okei mulla meni taas hermot joten annetaan tämän aiheen olla.

-Ihmisten ulkonäkö
Pukeutuminen on nyt tietenkin erilaista, mutta ei nyt mennä sen enempää siihen. Suomalaiset ja amerikkalaiset vaan on erilaisia. En osaa sanoo mikä se ero on, mutta instagramissa kun on se tutki osio ja siihen tulee näkyviin kuvia niin kuvasta mistä näkyy pelkät kasvot pystyn sanomaan onko se suomalainen vai amerikkalainen. En tiedä miks tai miten, mutta siinä vaan on joku ero ja on melko helppoo erottaa amerikkalainen ja suomalainen.

-Dating
Ensinnäkin ihan kaikki täällä seurustelee. Suurimmaks osaks varmaan vaan sen takia, että voi sanoa, että seurustelee. Toinen juttu on se, että dating käsitys on täällä niin erilainen kun vaan olla ja voi. Jos sä hengailet jonkun vastakkaista sukupuolta olevan kanssa paljon, kahestaan se on sillon dating. Tää ei vaan suomalaisena mahdu mun aivoihin ja on mun mielestä täysin järjetöntä, mutta maassa maan tavalla.

-Juusto
Moni tän varmaan jo tiesikin mutta täällä ei ole juustoa jota voi leikata juustohöylällä. Ei siis juustohöyliäkään.-Drive thru
Everywhere

-Pippuri&ketsuppi
Mentiin ekoina päivinä täällä johonkin ravintolaan ja laitoin mun ketsupin sekaan pippuria ja nää tuijotti mua niinkun mä oisin tullu hulluks. Täällä ei siis tehdä sitä. Eikä muuten tehdä missään muuallakaan maailmassa. Se on siis ihan suomalainen juttu. Tai no..en mä muusta maailmasta tiedä, mutta ei ainakaan Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä, Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Myöskään kun meet mäkkäriin niin niillä ei oo sitä pippuria näkyvissä vaan sun pitää pyytää sitä erikseen ja sitten ne antaa sulle yhden minipussin jos unohdat sanoo, että paljon pippuria.

-Kävelytiet
Täällä Alpenassa on melko hyvin kävelytiet kaikkialle, mutta talvisin niitä ei aurata, eli jos (ja kun koska ei autoa) haluat kävellä sun täytyy kävellä lumihangessa. (Tai aurataan, mutta ei osavaltio tai kaupunki vaan yksittäiset ihmiset auraa oman talon edestä.)

8 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus, kiitos! Oon kuullut että toi dating -asia menee just noin, mutta juustohöylien puuttuminen oli kyllä yllätys!

  VastaaPoista
 2. Tää oli kiva! :) ja ihan samoja asioita itekki mietin ja ihmettelin sillon jenkeissä :D

  VastaaPoista
 3. Ootko sä siis vaihdossa jenkeissä vai muuten vaan?:D

  VastaaPoista
 4. Anniina, we put pepper on our ketchup when we eat French fries :)
  Gail Ballor

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!<3